مراقبت پوست

پارابن چیست و چه عوارضی برای پوست و بدن دارد؟

پارابن چیست و چه عوارضی بر روی پوست دارد؟-آرمیدخت

مقدمه:

لوازم آرایشی و بهداشتی برای زیبایی و مراقبت از پوست کاربرد دارند. با وجود استفاده روزانه انسان ها از محصولات آرایشی و بهداشتی، مطرح شدن این سوال که آیا این محصولات برای سلامتی مناسب هستند یا نه؟ و اینکه اساس مواد بکار رفته در آن ها چیست؟ باعث شد تا پارابن ها که به عنوان مواد نگه دارنده دراین گونه محصولات بکار می روند مورد بررسی قرار بگیرند. شما در این مقاله که توسط تیم آرمیدخت، جمع آوری و تهیه شده است، با انواع مضرات این ماده آشنا خواهید شد.

پارابن ها یکی از پر استفاده ترین مواد نگه دارنده در محصولات آرایشی و بهداشتی هستند. این نگه دارنده اساسا به منظور جلوگیری از رشد قارچ و باکتری و دیگر میکروب ها و افزایش ماندگاری محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرند. در انواع وسایل آرایشی و بهداشتی مثل انواع شامپو ها، صابون ها، مرطوب کننده ها، دئودرانت های زیر بغل، کرم های موبر، محصولات برنزه کننده، خمیر دندان ها، دارو های موضعی و تزریقی و در کل می توان گفت حداقل در نود درصد محصولات آرایشی و بهداشتی می توان انواع پارابن ها را مشاهده کرد. در این مقاله سعی می کنیم شما را با انواع آن آشنا کرده و مضرات آن ها را بررسی کنیم.

پارابن چیست و چرا در محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شود؟

همان طور که در مقدمه خواندید پارابن ها نوعی نگه دارنده هستند که از رشد میکروب ها،قارچ ها و مخمر ها در وسایل آرایشی و بهداشتی جلوگیری میکنند. این ماده در برابر طیف گسترده ای از میکرو ارگانیسم ها فعال هستند.این مواد با اثر گذاری روی غشای میکروب ها مانع از رشد آنها و ماندگاری طولانی مدت محصولات  می شوند. به طور کلی این مواد خاصیت ضد قارچی بسیار بالایی دارند و در بین باکتری ها اثرات ضد میکروبی بیشتری روی باکتری های گرم مثبت دارند. برخی میکرو ارگانیسم های گرم منفی با تولید آنزیم های خاص، این ماده را تخریب می کنند و نسبت به آن ها مقاوم شده اند. طیف اثر ضد میکروبی پارابن ها با افزایش طول زنجیره آلکیل افزایش می یابد.

پارابن ها در ابتدا در سال 1950 میلادی به بازار معرفی شدند. برای مثال ما روزانه از کرم مرطوب کننده ویا دئودرانت های زیر بغل استفاده می کنیم، برای استفاده از کرم ها باید مقدار مورد نظر را با دست خود برداشته و روی سطح مورد نظر آغشته کنیم و این کار باعث انتشار آلودگی داخل ظرف کرم ها می شود. در اینجاست که پارابن بکار رفته در این محصولات مانع از فساد سریع مواد داخل شان می شوند. علت وجود این نگهدارنده در شامپو ها و صابون ها نیز وجود آب در مواد اصلی شان می باشد. دیگر دلیل نیز، اینکه در محیط گرم و مرطوب نگه داری می شوند.

حال اینکه چه عللی باعث استفاده از این مواد شیمیایی در محصولات آرایشی و بهداشتی شده است. این دلایل عبارت است از: قیمت پایین ، عدم تاثیر بر روی رنگ محصولات، مقاوم در برابر هیدرولیزو (تغییر ملکول های مواد به وسیله ملکول های آب) حفظ پایداری محصولات در دماهای مورد نیازشان.

همچنین به خاطر اثر کم این دسته از نگه دارنده ها روی سودوموناس، پارابن ها را با مواد باکتریوسید دیگر مثل ایزوتیازولیدون ها و فنوکسی اتانول و یا گاهی در بعضی از محصولات چندین نوع از این مواد به صورت ترکیبی از متیل و اتیل پارابن همزمان مورد استفاده قرار می گیرند.

خرید ریمل های بدون پارابن پیپا از آرمیدخت

انواع پارابن ها.

– متیل پارابن.

– پروپیل پارابن.

– ایزوبوتیل پارابن.

– اتیل پارابن.

– بوتیل پارابن.

– بنزیل پارابن.

– هپتیل پارابن.

حتما بخوانید:

آیا استفاده از لوازم آرایشی در دوران بارداری و شیردهی مضر است؟

این مواد گاهی می توانند به عنوان “بنزوات های آلکیل پاراهیدروکسی” نیز معرفی شوند. البته لازم به ذکر است که پارابن ها فقط در محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار نمی گیرند. این مواد گاهی در نوشابه ها، ژله ها و سس ها نیز وجود دارند. پس اگر میخواهید زندگی سالمی داشته باشید، دقت کافی را به برچسب مواد غذایی نیز داشته باشید.

معمولا “متیل پارابن” در محصولات با پایه روغن در آب و “پروپیل پارابن” در محصولات با پایه آب در روغن بکار میروند.

هرچه حلالیت در چربی این محصولات بیشتر باشند میزان نفوذ از طریق پوست به داخل بدن بیشتر خواهد بود. پس با این توصیفات باید به این مورد نیز اشاره کرد که در بعضی از محصولات چندین نوع از این مواد به صورت ترکیبی از متیل و اتیل پارابن مورد استفاده قرار میگیرد.

مقدار مجاز مصرف پارابن ها در محصولات مختلف چقدر است؟

با وجود اینکه پارابن ها در انواع محصولات آرایشی و بهداشتی مثل شامپو ها، مرطوب کننده ها، ژل های شستشو، خمیر دندان ها، دئو درانت ها و انواع محصولات دارویی موضعی و تزریقی و انواع غذاها و غالب بر نود درصد محصولات آرایشی و بهداشتی دارای این نوع از نگه دارنده ها می باشند، باید بدانید که میزان مجاز تماس هر فرد با این نگهدارنده در حد 76 میلی گرم می باشد که 50 میلی گرم آن مربوط به محصولات آرایشی و بهداشتی و 20 میلی گرم مربوط به داروها و فقط 1 میلی گرم مربوط به مواد غذایی است .

با وجود ادعای شرکت های تولید کننده محصولات آرایشی و بهداشتی بر استفاده ناچیز از این مواد شیمیایی در محصولاتشان، بهتر است که از محصولات بدون پارابن و ارگانیک استفاده کنید. البته و متاسفانه در کشور ما به علت گران بودن این نوع از محصولات ارگانیک و عدم آگاهی مردم همچنان استفاده از محصولات حاوی این ماده مضر رایج می باشند.

عوارض پارابن ها برروی پوست و بدن

طبق یافته های آرمیدخت، در ابتدا دانشمندان تصور می کردند که پارابن ها از پوست عبور کرده و جذب خون و مایع میان بافتی میشود. در نهایت توسط کبد تصفیه شده و از طریق ادرار از بدن دفع می شوند. اما امروزه با تحقیقات به عمل آمده دانشمندان متوجه شدند که مقداری از این ماده جذب شده توسط بافت ها دفع نشده و در بافت باقی می مانند.

خرید محصولات مراقبت از پوست بدون پارابن از آرمیدخت

 

در مطالعاتی که در دهه 1990 میلادی به عمل آمد، مشخص شد پارابن ها در بدن به نوعی در نقش فاکتورهایی مشابه استروژن عمل می کنند. این بهم ریختگی در میزان استروژن در بدن با ایجاد سرطان سینه مرتبط می باشد. در تحقیقاتی که در سال 2004 میلادی توسط خانم “فلیپا داربره” محقق سرطان در بریتانیا که سال ها بر روی اثر استروژن بر سرطان سینه تحقیق می کرد، متوجه مقدار زیادی از این ماده در بافت سرطانی سینه شد و مقاله ای در این مورد به چاپ رساند. بعد از آن بود که تحقیقات جدی بر روی عامل سرطان زایی پارابن ها شروع شد. حین این مطالعات دانشمندان پی به عوارض دیگری از این مواد که در ابتدا برای سلامت محصولات مورد استفاده قرار میگرفت شدند. پارابن ها باعث حساسیت پوستی مثل کهیر و واکنش های حساسیتی دیگر در بدن برخی افراد می شوند.

با تحقیقات بیشتر روی بافت سرطان سینه، “استرهای پارابن” در 99 درصد از بافت های سرطان مشاهده شد. به طور متوسط “پروپیل پارابن” و “متیل پارابن” بیشتر از” بوتیل پارابن”، “اتیل پارابن” و “ایزو بوتیل پارابن” در بافت های سرطانی یافت شد. لازم به ذکر است که منبع این ماده موجود در بدن افراد تحت آزمایش مشخص نبود و حتی تعدادی از این افراد به هیچ عنوان از وسایل آرایشی استفاده نکرده بودند.

طبق گزارش سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده آمریکا بین “متیل پارابن” و اختلالات متابولیک، رشد و نمو، هورمونی، عصبی و سرطان های مختلف ارتباط وجود دارد. تحقیقات نشان داده که این ماده دارای خواص شبه استروژنی می باشند که منجر به کاهش توده عضلانی و ذخیره چربی و رشد اضافی بافت سینه مردان می شوند. همچنین پارابن های موجود در محصولات آرایشی بهداشتی که روی پوست استفاده می شوند باعث جذب بیشتر اشعه های خورشید شده و این خود باعث افزایش سرطان پوست نیز می شود.

از دیگر عوارض استروژنی این نگهدارنده ها، می توان به ناباروری در مردان اشاره کرد. زیرا استروژن باعث تاثیر در حرکت اسپرم ها می شود. برخی پارابن ها نیز پتانسیل ضد آندروژنی دارند. یعنی با تقلید عملکرد آندروژن، که هورمون تستسترون از مشتقات آن است می تواند باعث توقف این ترشح هورمون در بدن شود. برخی از انواع آن نیز با تغییر در هورمون تیروئید باعث ایجاد استرس اکسیداتیو می شوند.

 

منظور از عبارت “فاقد پارابن” چیست؟

امروزه در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی عبارت “فاقد پارابن” دیده می شود. آیا تا به حال دقت کرده اید که منظور از این عبارت چیست؟ این محصولات یا به صورت ارگانیک تولید شده اند که تاریخ انقضای آن ها نسبت به دیگر محصولاتی که دارای نگه دارنده هستند کمتر است. معمولا تاریخ مصرف این محصولات 6 الی 1 سال می باشد. محصولات دیگری نیز هستند که دارای نگه دارنده های دیگری می باشند. بعضی محصولات نیز با وجود داشتن لیبل بدون پارابن همچنان از این مواد داخل شان استفاده شده ولی در حد بسیار ناچیز تا مدت ماندگاری محصول را کمی بیشتر کنند. تنها راه پی بردن به این موضوع بررسی مواد تشکیل دهنده یا همان ترکیبات آن از روی برچسب شان می باشد.

خرید شامپو بدون سولفات و پارابن از آرمیدخت

حتما بخوانید:

شامپو ضد زردی ( شامپو بنفش ) چیست؟

عوارض پارابن ها بر محیط زیست

به علت استفاده فراوان از محصولات پارابن دار که در بسیاری از مواد آرایشی و بهداشتی و دارویی و حتی مواد غذایی وجود دارد باعث انتشار آن ها به آب, خاک و موجودات زنده شده است. . یک مطالعه علمی گزارش کرد که پارابن ها برای نخستین بار در بدن پستانداران دریایی یافت شده است که از طریق مصرف انسان ها و رهایی پسماند هایشان در سیستم فاضلاب در محیط زیست منتشر می شوند. این مواد به دلیل تولید و مصرف زیاد, درجه سمیت سیستمیک پایین و خواص لیپوفینیک می توانند ضمن ورود به محیط زیست در سطوح مختلف زنجیره غذایی تجمع یابند و در نتیجه موجب اثرات منفی بر ارگانیسم های زنده ی گیاهی و جانوری شوند.

 

آیا نباید از محصولات دارای پارابن استفاده کرد؟

در اروپا تاثیرات پارابن روی موش ها مورد بررسی قرار گرفت که مشخص شد باعث کاهش اسپرم در برخی از موش ها می شود به همین دلیل در سال 2011 در کشور دانمارک وبعد در دیگر کشورهای اروپایی استفاده از محصولات دارای پارابن بدون تست برروی انسان غیر مجاز اعلام و ممنوع شد. در کشور آمریکا همچنان از محصولات دارای پارابن در حد مجاز استفاده می شود و سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از این محصولات را با داشتن پارابن تایید شده مجاز می داند. ولی بسیاری از پزشکان و متخصصان پوست به افرادی که مشکلات پوستی شدیدی دارند و باید از بعضی محصولات دارویی و مراقبتی به مقدار زیاد استفاده کنند توصیه می کنند که از محصولات بدون پارابن استفاده کنند. در کل به پیشنهاد بسیاری از متخصصان بهتر است که از محصولاتی که به صورت روتین و روزانه استفاده می شوند مثل انواع شامپو ها و کرم ها وضد آفتاب ها و دیگر محصولات بهتر است از انواع بدون پارابن آن استفاده کنید تا کمتر در معرض عوارض شان قرار بگیرید.

سخن آخر

در این مقاله خواندیم که انواع پارابن ها به عنوان نگه دارنده برای جلوگیری از رشد باکتری و قارچ ها و مدت ماندگاری بیشتر این محصولات مورد استفاده قرار می گیرند. در مورد عوارض آن بر روی بدن انسان ها و محیط زیست نیز مطالبی گفته شد. در انتها باید گفت که برای محصولی که به برای پوست خود استفاده میکنید یا مواد غذایی که می خورید یا میاشامید باید دقت کافی را داشته باشید. کمترین کار بررسی ترکیبات محصول است که بر روی تمام محصولات چه آرایشی و چه بهداشتی. مثل شامپو ها و صابون ها و… و یا داروها و مواد غذایی وجود دارد می باشد. حال با وجود توضیحات بالا شما بگویید که ترجیح می دهید از چه محصولاتی استفاده کنید و از تجربه هایتان در استفاده از محصولات پارابن دار و یا فاقد آن و ارگانیک برای ما بنویسید تا همه از تجربیات شما آگاه شده و استفاده کنیم.

مطالب پر بازدید سایت:

سولفات چیست و با پوست و مو چه میکند؟

فرق پرایمر و کانسیلر در چیست؟🤔 (+کاربرد، مزایا و معایب)

رنگ موی بدون آمونیاک چیست؟

تفاوت ماسک مو و سرم مو🤔

 

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.